Nederland stijgt in concurrentie-index naar plaats zeven

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Nederland stijgt een plaatsje in de Global Competitiveness Index van het World Economic Forum. Het bezet nu plaats zeven, met dezelfde score toch achter nummer zes Duitsland. Vorig jaar daalde Nederland nog twee plaatsen naar stek acht. ’Nederlandse bedrijven zijn zeer verfijnd en innovatief en het land omarmt agressief nieuwe technologieën voor productiviteitsverbeteringen‘, aldus de breed gerespecteerde jaarlijkse ranglijst van ‘s werelds beste economieën. Het rapport heeft verder lovende woorden over voor het excellente onderwijssysteem, de efficiënte markten en de uitstekende infrastructuur.

’De indicatoren laten duidelijk zien dat Nederland langzamerhand aan het verschuiven is naar een hoogwaardige kenniseconomie‘, zegt wetenschappelijk directeur Henk Volberda van het aan de Eramus-universiteit gelieerde onderzoeksinstituut Inscope. Hij verzamelde voor het WEF de gegevens voor Nederland. Volberda ziet de stijging van een achtste naar een zevende positie in tijden van grote onzekerheid als ’een uitzonderlijke prestatie‘ en een goede basis voor de topvijfnotering die Nederland ambieert.

Net als vorig jaar voert Zwitserland de GCI aan, gevolgd door Singapore en Zweden. Op plaats vier is Finland het sterkste land in de eurozone. De Verenigde Staten, drie jaar geleden nog koploper, dalen dit jaar verder naar plaats vijf. De top tien wordt gecompleteerd door Denemarken, Japan en Groot-Brittannië.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.