Nederland passeert Duitsland als meest concurrerende EU-economie

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Met een vierde plaats is Nederland de meest concurrerende economie van de Europese Unie, stelt het World Economic Forum in de jaarlijkse Global Competitiveness Index. Nederland wisselt ten opzichte van vorig jaar van plaats met Duitsland, dat nu op nummer vijf is te vinden.

Op het Europese continent moet Nederland alleen Zwitserland (plaats 1) voor zich dulden, op mondiaal niveau Singapore (2) en de Verenigde Staten (3). Het dankt zijn goede notering aan goed onderwijs, degelijke infrastructuur en hoogwaardige gezondheidszorg, maar ook aan innovatief vermogen. Volgens de Rotterdamse hoogleraar Henk Volberda, die de data voor de ranglijst verzamelt, is dat een gevolg van het topsectorenbeleid. Zwak punt is het financiële systeem.

België wist net als afgelopen jaren zijn score te verbeteren, maar voor het eerst leidt dat nu ook tot een stijging op de lijst. Het land springt van de negentiende naar de zeventiende plaats.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.