Nederland kukelt weer uit top vijf concurrentie-index

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Nederland is in de Global Competitiveness Index van het World Economic Forum gezakt van vijf naar acht. Vorig jaar sprong ons land juist vanaf de zevende plaats de top vijf in. De daling komt met name doordat ’slecht functionerende financiële markten en aanhoudende zorgen over de stabiliteit van de Nederlandse banken de Nederlandse economie parten spelen. De gebrekkige kredietverstrekking aan bedrijven en particulieren remt de Nederlandse economie af‘, aldus hoogleraar Henk Volberda van de Rotterdam School of Management, die voor Nederland de cijfers verzamelt.

Volberda uit ook stevige kritiek op het achterblijven van duurzame investeringen in innovatie en onderwijs. Hij wijst het topsectorbeleid aan als hoofdschuldige, dat er niet in slaagt voldoende R&D-investeringen en samenwerkingsverbanden tussen bedrijven en onderzoeksinstellingen uit te lokken. ’Ondanks onze fantastische infrastructuur, goede gezondheidszorg, uitstekende publieke instellingen en efficiënt werkende markten weten we daardoor onvoldoende kansen te benutten van een aantrekkende economie.‘

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.