‘Nederland kapitaliseert niet op cleantechkennis’

Paul van Gerven
5 juni 2012

Nederland maakt een grote know-how op het gebied van schone-energietechnologie niet te gelde. Vorig jaar daalde de omzet van deze bedrijfstak in Nederland met 14 procent naar 1,2 miljard euro, terwijl de wereldmarkt met 10 procent groeide naar bijna 200 miljard euro – al bijna evenveel als er in consumentenelektronica omgaat. Op de wereldranglijst zakte ons land daardoor vorig jaar van plaats 18 naar 21. Dat blijkt uit een rapport opgesteld door Roland Berger Strategy Consultants in opdracht van het Wereld Natuur Fonds.

Nederland is geen uitzondering in Europa. De gemiddelde daling bedroeg 5 procent, maar met Denemarken (0 procent groei) en Duitsland (4 procent krimp) op respectievelijk de eerste en derde plaats op de ranglijst doet ons werelddeel nog altijd mee aan de top. De concurrentie uit Azië, aangejaagd door overheden daar, is echter steeds beter voelbaar. Nummer twee China noteerde een omzetstijging van 29 procent, terwijl Zuid-Korea in een jaar de sprong van plaats acht naar vijf maakte.

Voorzitter Ineke Dezentjé Hamming van FME ziet in het WNF-rapport een aansporing om de cleantech serieuzer op te pakken. Hindernissen daarbij zijn de toegang tot kapitaal – de overheid en banken verkeren in crisis – en het ontbreken van een thuismarkt. Dezentjé Hamming is daarom van plan te gaan peilen of pensioenfondsen als geldschieter kunnen optreden. Van het Rijk hoopt zij dat het vaker als launching customer optreedt, zodat kennis en innovaties sneller kunnen worden vermaakt.