Nederland in top vijf meest concurrerende economieën

Paul van Gerven
30 september 2015

Nederland is teruggekeerd in de top vijf meest concurrerende economieën. Door van plaats acht naar vijf te stijgen in de Global Competitiveness-ranglijst van het World Economic Forum, evenaart ons land zijn hoogste positie ooit. Deze werd drie jaar geleden behaald. Zwitserland voert de ranglijst aan, gevolgd door Singapore en de Verenigde Staten. Duitsland staat op de vierde plek.

‘Het is een goed resultaat voor Nederland’, zegt Henk Volberda van de Rotterdam School of Management, die voor Nederland de cijfers verzamelt. Volgens de hoogleraar hebben vooral de hervormingen van de arbeidsmarkt en financiële sector de concurrentiepositie verbeterd, al blijven dat relatief zwakke punten. Het Nederlandse onderwijs scoort zeer goed.

Volberda prijst het topsectorenbeleid, dat er volgens hem voor heeft gezorgd dat er meer technici en ingenieurs op de arbeidsmarkt zijn gekomen en de samenwerking tussen universiteiten en bedrijfsleven sterk is verbeterd. Toch waarschuwt hij dat in het positieve innovatieklimaat het vermogen van Nederlandse bedrijven om te innoveren afneemt. Ook de investeringen in r&d zijn afgenomen. ‘Nederlandse bedrijven moeten echt een tandje hoger schakelen’, aldus Volberda.