Nederland, haak aan!

Ditske Kranenburg-de Lange
Leestijd: 8 minuten

De voorspellingen voor de wereldwijde roboticamarkt kenmerken zich al decennialang door een exponentiële groei. Dat klinkt veelbelovend, maar we zouden daar inmiddels al het een en ander van moeten merken. Het lijkt tegen te vallen. Zijn de voorspellingen te rooskleurig? Blijft de groei uit? Heeft Nederland de boot gemist? Het Nederlandse robotplatform Roboned zocht het voor u uit.

Het is helder dat de grootste markt in zowel de service- als de industriële robotica in Azië ligt. Vorig jaar voorspelde onderzoeksbureau BCC Research dat de Europese roboticamarkt sterk zal toenemen en in 2013 wereldwijd de tweede plaats zal innemen. Die positie komt voornamelijk op het conto van de groei in de verkoop van professionele servicerobotica, aldus de International Federation of Robotics (IFR).

Een van de belangrijkste professionele servicegebieden is de agrarische robotica, ook wel field robotics genoemd. Nederland is wereldleider op het gebied van melkrobots, vooral door het succes van Lely. De totale inkomsten uit de verkoop van melkrobots in Nederland lag in 2010 rond de 390 miljoen dollar. Dit is ongeveer elf procent van de wereldwijde professionele servicerobotmarkt en 52 procent van de wereldwijde agrarische roboticamarkt. Als we nagaan dat de verwachte wereldwijde groei in deze markt 17,4 procent is over de periode 2010 – 2014, dan kunnen we constateren dat de kansen voor Nederland op dit gebied heel groot zijn.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.