Nederland gaat in Europa pleiten voor verplichte iot-certificering

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat gaat zich in de Europese Raad hard maken voor betere beveiliging van iot-apparatuur via een verplichte certificering. Op het moment ligt er een voorstel van de Europese Commissie voor vrijwillige certificering, maar de Cyber Security Raad adviseerde eerder dit jaar om dit een vereiste te maken. Naar aanleiding van een Kamermotie zei Keijzer dat het kabinet ook meer voelt voor harde regels, en zij beloofde hier in Europees verband voor te pleiten.

Op het moment zijn er geen regels rond security van apparaten die op internet aangesloten worden. Daardoor wordt er vaak op beknibbeld; ze draaien vaak verouderde software die nooit geüpdatet wordt, of gebruiken bijvoorbeeld standaard wachtwoorden of een protocal als telnet. Door alle fabrikanten te onderwerpen aan dezelfde regels rond beveiliging en updatebeleid, kan dat patroon doorbroken worden, zo is de gedachte achter verplichte certificering.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.