Nederland gaat extra exportcontroles opleggen aan ASML

Nieke Roos
Leestijd: 1 minuut

De Nederlandse regering heeft meer informatie gepubliceerd over de komende beperkingen op de export van halfgeleiderapparatuur. Deze nieuwe exportbeperkingen zijn gericht op geavanceerde chipproductietechnologie, waaronder de meest geavanceerde depositie- en immersielithografie-instrumenten. Als gevolg daarvan zal ASML uitvoervergunningen moeten aanvragen voor de verzending van de meest geavanceerde immersie DUV-systemen. Het zal enige tijd duren voordat de nieuwe controles zijn omgezet in wetgeving en van kracht worden.

Op basis van de aankondiging, de verwachting van het bedrijf over het vergunningenbeleid van de Nederlandse overheid en de huidige marktsituatie, verwacht ASML niet dat de maatregelen een groot effect zullen hebben op haar financiële vooruitzichten voor 2023 of scenario’s op de langere termijn. In een persverklaring wijst het bedrijf erop dat het belangrijk is om te bedenken dat de extra exportcontroles niet gelden voor alle immersielithografie-tools, maar alleen voor de zogenaamde ‘meest geavanceerde.’ Hoewel het bedrijf geen aanvullende informatie heeft ontvangen over de exacte definitie van ‘meest geavanceerd’, interpreteert het dit als ‘kritische immersie’, die het definieert als de Twinscan NXT:2000i en latere immersiesystemen. Daarnaast merkt ASML op dat klanten die zich primair richten op de volwassen knooppunten goed bediend worden met minder geavanceerde immersielithografie-tools. En tenslotte zijn de scenario’s voor de langere termijn voornamelijk gebaseerd op de wereldwijde seculiere vraag en technologische trends, in plaats van op gedetailleerde aannames met betrekking tot specifieke locaties.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.