Nederland en België blijven innovatievolgers

Paul van Gerven
5 maart 2014

Na een aantal jaar van vooruitgang moeten Nederland en België dit jaar een stapje terug doen op het Europese Innovatie-scorebord. Nederland wisselt stuivertje met Luxemburg en komt op plaats zes, vlak daarachter staat België. De Benelux vormt daarmee de voorhoede van de ‘innovatievolgers’. Zweden, Denemarken, Duitsland en Finland voeren de lijst aan.

De kleine terugval van Nederland komt met name door een afname van IP-inkomsten uit het buitenland en een lagere export van kennisintensieve services. Ook werden er minder patentaanvragen ingediend en kwam er minder risicokapitaal los. Nederland presteert sterk in internationale samenwerking en op wetenschappelijke publicaties. België zag vooral een terugval in niet-R&D-gerelateerde innovatie-uitgaven. Het land scoort goed wat betreft de samenwerking van het innovatieve mkb en academische internationale samenwerking.

De EU als geheel maakte een beetje terrein goed op de Verenigde Staten en Japan, die respectievelijk op plaats twee en drie staan. Zuid-Korea is het meest innovatieve land ter wereld volgens het scorebord.