Nederland Cigs-consortium wacht niet op geld provincie Noord-Brabant

Paul van Gerven
Leestijd: 3 minuten

Smit Ovens en OTB denken dat Cigs-zonnecellen de concurrentie aankunnen met dunnefilmmarktleiders amorf silicium en cadmiumtelluride. Met een Pieken in de Delta-subsidie op zak vormen zij het middelpunt van een consortium dat de productietechnologie van deze zonnecellen naar een industrieel niveau gaat tillen.

De bedrijven en kennisinstellingen die het Pieken in de Delta-project Cigself trekken, wilden niet wachten tot onderzoeksprogramma Solliance definitief uit de startblokken gaat. ’De markt beweegt snel en wij willen mee‘, zegt directeur Wiro Zijlmans van Smit Ovens, penvoerder van Cigself. Sinds half september ontwikkelt de machinebouwer uit Son daarom samen met vijf andere bedrijven en drie kennisinstellingen gezamenlijk procestechnologie om goedkopere en betere koperindiumgalliumselenide (Cigs) dunnefilmzonnecellen te produceren.

Solliance, een initiatief van ECN, het Holst Centre, TNO en de TU Eindhoven, beoogt de solar-R&D-krachten af te stemmen en te combineren in Nederland en aanpalende regio‘s in België en Duitsland. Voor de zomer maakte het zich wereldkundig, maar echt afgetrapt wordt er waarschijnlijk pas dit najaar. Veel hangt echter af van de opstelling van de provincie Noord-Brabant, die momenteel bekijkt of zij de voorgestelde krachtenbundeling financieel wil ondersteunen. Vermoedelijk valt daarover in november een beslissing.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen