Nederland blijft elite-innovator in de EU

Paul van Gerven
20 juni 2019

Nederland behoudt zijn status als ‘innovatieleider’ op het Europese innovatiescorebord (EIS), een jaarlijkse analyse van innovatieprestaties van EU-lidstaten. Landen krijgen punten voor zevenentwintig prestatie-indicatoren, zoals r&d-investeringen, kwaliteit van onderzoeksoutput en digitalisering. Landen die meer dan 120 procent van het EU-gemiddelde scoren, worden als innovatieleiders beschouwd. Nederland scoort in 2019 124 procent

Nederland wordt vergezeld ​​door Denemarken, Finland en Zweden. Luxemburg en het Verenigd Koninkrijk zakten dit jaar naar de categorie ‘strong innovator’, waarvoor landen 90 tot 120 procent van het EU-gemiddelde moeten scoren. Andere sterke innovators zijn België, Frankrijk en Duitsland.

Bron: European Innovation Scoreboard 2019

Nederland behoort niet alleen tot de Europese innovatie-elite, het was ook een van de landen die zijn score de afgelopen jaren het meest wist op te schroeven. In vergelijking met 2011 verhoogde Nederland zijn prestaties met 16,1 procentpunten. De EU als geheel verbeterde voor het vierde jaar op rij en overtrof de VS voor het eerst. Wel loopt het nog fors achter op Japan en Zuid-Korea.