Nederland, België en Duitsland koppelen Smart Industry-agenda’s

Alexander Pil
30 september 2019

Bedrijven en kennisinstellingen uit Nederland, Duitsland en België hebben de oprichtingsakte ondertekend van een Europees Netwerk van Smart Factories. Deze samenwerking is uniek, zeggen de deelnemende organisaties. Nergens ter wereld werken smart industry-professionals buiten de eigen landsgrenzen samen. In de toekomst zullen nog veel meer Europese landen aansluiten, is de verwachting. De ontwikkeling van slimme industrie is van grote betekenis voor het toekomstige concurrentievermogen van de Europese – en dus ook de Nederlandse – industrie.

Namens Nederland is Brainport Industries Campus betrokken. Voor Duitsland is dat de Duitse Smart Factory Kaiserslautern en voor België is Flanders Make vertegenwoordigd. De nieuwe vereniging krijgt haar hoofdkwartier in Kaiserslautern, waarbij het management in handen ligt van Detlef Zühlke.

Tijdens een economische missie naar de deelstaten Saarland en Rijnland-Palts afgelopen oktober tekenden Smart Industry-voorzitter Ineke Dezentjé en Thomas Hahn, hoofd International Relations Platform Industrie 4.0, in het bijzijn van het koninklijk paar een overeenkomst om de digitalisering van de industrie gezamenlijk te verbeteren en te versnellen. Op de Hannover Messe in april van dit jaar werd deze samenwerking concreet gemaakt. Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, Mona Keijzer, nam uit handen van de voorzitter Smart Industry de Nederlands-Duitse Actieagenda in ontvangst. En nu is België dus ook aangehaakt.

Op de Hannover Messe 2020 zal er een demonstratieproject van het huidige samenwerkingsverband te zien zijn.