Nederland bekleedt vierde plaats in octrooiaanvragen

Collin Arocho
12 maart 2020

Het Europees Octrooibureau (EOB) heeft zijn jaarlijkse statistieken voor octrooiaanvragen in 2019 vrijgegeven. Van de EOB-lidstaten, die goed zijn voor slechts 45 procent van de totale aanvragen in Europa, staat Nederland op plek vier (achtste wereldwijd), met 4 procent van het totale aantal ingediende aanvragen. Hoewel het aantal Nederlandse aanvragen sinds 2018 met 2,6 procent is gedaald, is het aantal verleende octrooien in dezelfde periode met ruim 14 procent gestegen.

De afname van het totale aantal Nederlandse octrooiaanvragen wordt toegeschreven aan minder inzendingen van enkele van de grote namen in Nederland. Zo vroeg Philips – de meest actieve aanvrager uit Nederland en nummer acht van de wereld – 1542 patenten aan; 4,6 procent minder dan het jaar ervoor. Een andere factor die bijdroeg aan de dip was de verschuiving van octrooiaanvragen op het gebied van biotechnologie (-22,6), voedselchemie (-15,6) en medische technologie (-5,6) naar digitale communicatie (+19,6) en computertechnologie (+10,2), die de verdere overgang naar het tijdperk van digitalisering laten zijn, met name geleid door de release van 5g en ontwikkelingen in kunstmatige intelligentie.

Het was echter zeker niet allemaal slecht nieuws voor de Lage Landen. Signify, het voormalige Philips Lighting, dienden 656 octrooiaanvragen, een stijging van bijna 15 procent, waarbij het op een derde plaats kwam in de rangschikking van de sector elektrische machines, apparaten en energie. Andere opmerkelijke Nederlandse bedrijven zijn onder meer halfgeleiderbedrijf NXP met 351 aanvragen, een stijging van meer dan 10 procent, en Airbus Defence and Space Netherlands, dat 530 aanvragen heeft ingediend, een stijging van ruim 4 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Per regio was Noord-Brabant de beste in Nederland en vijfde in Europa, goed voor meer dan de helft van de Nederlandse EOB-verzoeken. Zuid-Holland was tweede, gevolgd door Noord-Holland, dat Zuid-Limburg uit de top drie duwde. Per stad waren het in Nederland Eindhoven, Amsterdam en Rotterdam op de bovenste posities. Een ander lichtpunt voor Nederland was het aantal octrooiaanvragen per hoofd van de bevolking. Nederlanders dienden 404 aanvragen per miljoen inwoners in, en komen daarmee wereldwijd op plek vier.

‘Nederland is duidelijk de thuisbasis van veel innovatie gezien de positie van een aantal vooraanstaande bedrijven aan de top van onze octrooiaanvragers en de hoge notering van octrooiaanvragen per hoofd van de bevolking’, aldus EOB-voorzitter António Campinos. ‘Bovendien is het van belang dat de Nederlandse octrooiaanvragen een scala een technologieën beslaan en dat de innovatiekracht van het land daardoor een solide basis heeft in veel verschillende branches.’

 advertorial 
Pilz

RFID-toegangsbeveiliging nu nog makkelijker

Voor Identification and Access Management (I.A.M.) heeft Pilz het bedrijfsmoduskeuze- en toegangsautorisatiesysteem PITmode. Voor een onderdeel van dit systeem, de PITreader, heeft Pilz een RFID-transponder in kaart- en stickerformaat ontwikkeld. Alle varianten zijn vrij beschrijfbaar en rechten kunnen vastgelegd worden door gebruik te maken van de eenvoudig passende softwaretools.