Nedcar weegt zwaar op resultaten VDL

Collin Arocho
Leestijd: 1 minuut

Familiebedrijf VDL heeft zijn financiële rapport voor 2019 gepubliceerd. Zoals verwacht, zijn de cijfers alles behalve rooskleurig. Het bedrijf behaalde een gecombineerde bruto-omzet van 5,78 miljard euro, een daling van 3 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Bovendien zag VDL afgelopen jaar een winstdaling van 12 procent naar 156 miljoen euro.

Het turbulente jaar, inclusief het schrappen van meer dan negenhonderd arbeidsplaatsen, wordt toegeschreven aan lagere productievolumes bij VDL Nedcar, een trage start in de halfgeleiderindustrie en marktonzekerheid door de handelsoorlog tussen de VS en China. Hoewel er in het eerste deel van dit jaar enkele positieve signalen waren, met een toename van het aantal bestellingen, blijven de verwachtingen voor 2020 laag. Het bedrijf verwacht dat de inkomsten voor het lopende jaar onder die van 2019 zullen uitkomen, omdat het rekening houdt met een aanhoudende neergang op de markt voor personenauto’s, wat een daling van de verkoop voor zowel de auto-assemblage als de bussendivisie betekent.

‘Gezien het speelveld zijn we tevreden met de loop van 2019’, legt topman Willem van der Leegte. ‘Het omzetverlies van meer dan 550 miljoen euro bij autoassemblage konden we voor ongeveer 400 miljoen euro compenseren door onze andere activiteiten. We moeten echter waakzaam blijven, zodat we ook in de toekomst goed kunnen omgaan met schommelingen.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.