‘Nedcar straks goed voor drieduizend banen’

Alexander Pil
5 februari 2014

Autofabriek Nedcar zou op korte termijn weer drieduizend mensen tewerk kunnen stellen. Dat stelt Henk van Rees van vakbond FNV Bondgenoten in Het Belang van Limburg. Het nieuwe VDL-onderdeel start deze zomer met de productie van Mini’s. ‘En er wordt nu aan een toekomst gewerkt bij Nedcar zoals we die in jaren niet meer hebben gekend’, aldus Henk van Rees. ‘Zoals het er nu naar uitziet, zouden er op termijn wel eens drieduizend mensen nodig kunnen zijn. Dat is het dubbele van nu.’ Medio vorig jaar sprak VDL al de verwachting uit meer personeel nodig te hebben voor Nedcar, zonder dat het daarbij een getal noemde.

De voorspelling van Van Rees wordt in de Belgische media met gejuich ontvangen. Voor de medewerkers van de Ford-fabriek in Genk, dat binnenkort zijn deuren sluit, betekent het dat ze wellicht weer snel aan de slag kunnen. De afstand Genk-Born is immers slechts iets meer dan dertig kilometer.

Ook de driehonderd arbeidskrachten van toeleverancier IAC komen wellicht niet op straat te staan. Dat bedrijf uit Born levert nu dashboards aan Ford Genk en gaat vanaf 2016 Nedcar voor Nedcar dashboards produceren voor de Mini Countryman. Een dreigend faillissement lijkt daarmee van de baan.