Nearfield heeft meer lef dan KLA in euv-metrologie

René Raaijmakers
Leestijd: 3 minuten

Hamed Sadeghian is vastberaden om zijn bedrijf Nearfield Instruments naar de beurs te brengen. Toen hij me dat nieuws tijdens een recent interview bracht, kon ik het amper geloven. Net zijn eerste machine verscheept, nu al een ipo. Meer dan ambitieus. En nogal uitdagend voor iemand die de functies van ceo en cto al combineert.

Laat ik beginnen met de leider zelf, een gedreven persoon die aan het begin van zijn studie werktuigbouwkunde al besloot dat hij het beter kon dan de baas waar hij een centje bijverdiende. Met Jahesh Poulad Co. ging hij als 21-jarige in Iran hefplatforms, mengers, transportbanden en andere zware apparatuur bouwen. Groeien deed hij door klussen aan te nemen waarvoor anderen hun neus ophaalden. Toen hij zijn bedrijf op zijn vijfentwintigste verkocht om in Nederland promotieonderzoek te gaan doen, had hij vijftien medewerkers in dienst.

Op de een of andere manier lijkt Sadeghian steeds het juiste te doen. Kort na zijn promotieonderzoek kreeg hij de kans om een bedrijf te starten in kalibratieapparatuur. Na grondig marktonderzoek liet hij dat echter aan zich voorbijgaan. Als hij jaren later Nearfield opricht met Roland van Vliet, dan heeft hij bij TNO bijna een decennium ervaring opgedaan in de semiconmarkt en kent hij de metrologiebehoeftes van grote jongens als Intel, Samsung en TSMC van haver tot gort. Contacten met machinebouwers leveren hem en zijn team bovendien inzicht in de zwaktes van apparaatleveranciers.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.