Nearfield haalt opschalingskapitaal binnen

Paul van Gerven
23 mei

Nearfield Instruments (NFI) heeft nieuwe financiering gekregen van Invest-NL, Innovation Industries en TNO. De Rotterdamse fabrikant van metrologieapparatuur voor halfgeleiderfabrikanten zal de kapitaalinjectie gebruiken om zijn productie en productportfolio uit te breiden.

Het in 2016 opgerichte NFI bouwt atoomkrachtmicroscopen (AFM’s) die hoge-resolutie 3D-beelden maken van waferoppervlakken door deze met vele naalden tegelijk te scannen. De TNO-spin-off claimt dat zijn Quadra-machines zeker honderd keer sneller te werk gaan dan vergelijkbare single-probe toestellen. Deze hoge bemonsteringssnelheid helpt halfgeleiderfabrikanten bij het bepalen van procesvariaties op één en dezelfde wafers, tussen verschillende wafers en tussen verschillende batches wafers.

Foto: Gaby Jongenelen Fotografie via Invest-NL

De nieuwe financiering ‘stelt ons in staat onze productiecapaciteit op te voeren nu de eerste Quadra-tool succesvol het evaluatieproces van een klant heeft doorlopen. Bovendien stelt deze investering ons in staat om ons tweede product sneller op de markt te brengen, namelijk niet-destructieve metrologie onder de oppervlakte’, zegt NFI-ceo Hamed Sadeghian.

Bij deze gelegenheid investeert de nationale investeringsbank Invest-NL 11 miljoen euro in NFI. De omvang van de vervolginvesteringen door Innovation Industries en TNO is niet bekend gemaakt.