‘Nationaal Icoon’ ASML duwt euv naar de eindstreep
Het gaat ASML voor de wind. Het presenteerde woensdag groeicijfers, kon opnieuw belangrijke vooruitgang melden op het euv-front én het consortium dat een toevallige ontdekking in Veldhoven in de praktijk wil brengen, werd dinsdag uitgeroepen tot Nationaal Icoon.
Het sterke derde kwartaal dankte ASML aan foundry’s, die 10-nanometerproductie voorbereiden. De omzet kwam uit op 1,8 miljard euro, tegen 1,5 miljard euro een jaar eerder. De nettowinst steeg jaar op jaar van 354 miljoen naar 396 miljoen euro. Met een mix van bestellingen van foundry’s en geheugenmakers in het laatste kwartaal ligt het bedrijf op koers voor het derde jaar op rij een omzetrecord te noteren.
Met drie bestellingen voor NXE:3400-systemen heeft nu zes euv-klanten. Cruciaal is dat één NXE:3300B-scanner meer dan negentig procent beschikbaar was over een periode van vier weken. Dat was de laatste belangrijke doelstelling die ASML nog moest bereiken, al dient het natuurlijk nog wel te worden omgezet in een structurele eigenschap. Hetzelfde geldt voor de doorvoer: de horde van 1500 wafers per dag was al geslecht en is inmiddels opgerekt naar 1500 plakken per dag gemiddeld over drie dagen, maar het moet naar deze doorvoer dag in dag uit.
ASML staat ten slotte aan de basis van een consortium dat in vorming is om zonder kernreactor medische isotopen te produceren. Dit project werd gisteren bij De Wereld Draait Door uitgeroepen tot Nationaal Icoon, wat recht geeft op bijzondere aandacht van de overheid. ASML zal zich overigens geleidelijk terugtrekken uit het consortium, omdat de technologie te ver afstaat van de corebusiness.