Nano-imprinttool uitgebracht voor productie harddisks

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Molecular Imprints heeft een nanopatroneringstoestel geïntroduceerd voor volumeproductie van dataplaten in harde schijven. De tool kan tot 300 dubbelzijdige substraten met een diameter van 95 millimeter bedrukken met Jet- and Flash Imprint Lithography. Daarbij brengt een printkop een speciale vloeistof picoliterdruppels on demand aan op een oppervlak, dwingt een stempel deze in de gewenste vorm en zorgt UV-licht voor de fixatie van het patroon. Molecular Imprints claimt dat de kosten per schijf onder de vijftig dollarcent uitkomen.

Harddiskfabrikanten hebben de afgelopen vijftig jaar de datadichtheid met gemiddeld 40 procent per jaar weten te reduceren, voornamelijk door de afmetingen te verkleinen van het magnetische gebiedje dat een bit opslaat. Deze korrelgrootte heeft echter kritische grens bereikt: ze zijn zo klein dat de magnetische oriëntatie spontaan kan omslaan. Door het patroon echter lithografisch te definiëren in plaats van de willekeurige korrelstructuur in de film te moeten gebruiken, kunnen nog kleinere gebiedjes gebruikt worden om betrouwbaar bits op te slaan.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.