Na sterk derde kwartaal koerst ASML af op degelijk groei-jaar

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Met een omzet van 4,0 miljard euro heeft ASML zijn eigen verwachtingen van 3,6 tot 3,8 miljard euro voor het derde kwartaal weten te overtreffen. Met een verwachte omzet van 3,6 tot 3,8 miljard euro in het vierde kwartaal ligt de machinefabrikant op koers om de omzet van 11,8 miljard euro van vorig jaar met minstens 1,5 miljard euro te overtreffen – een groei van 12,7 procent of meer op jaarbasis.

De coronapandemie heeft de resultaten van ASML aan het begin van het jaar sterk negatief beïnvloed maar al tegen het einde van het tweede kwartaal was de operationele capaciteit grotendeels weer normaal. De omzet steeg toen van 2,4 miljard euro in het eerste kwartaal naar 3,3 miljard euro in het tweede kwartaal. In het afgelopen kwartaal heeft ASML geen grote verstoringen meer gehad als gevolg van Covid-19, noch in zijn eigen activiteiten, noch in de toeleverketen.

Al met al vertraagt corona ASML dus niet of nauwelijks. Voor 2021 verwacht het weer een lage dubbelcijferige groei. ‘Er zijn natuurlijk onzekerheden rondom de macro-economische situatie, waaronder de impact van Covid-19 en de geopolitieke ontwikkelingen. Eindmarkten zoals 5g, artificial intelligence en high-performance computing wakkeren echter nog altijd de vraag naar geavanceerde logic- en geheugen-chips aan. Geavanceerde lithografie is vereist om deze chips te maken’, aldus ASML-topman Peter Wennink.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.