Mutracx failliet

Nieke Roos
9 juli 2015

De rechtbank Oost-Brabant heeft Océ-spin-off Mutracx dinsdag failliet verklaard. Dat heeft curator Maarten Blommaert bevestigd tegenover Eindhovens Dagblad. Het bedrijf uit Helmond heeft de afgelopen jaren hard gewerkt aan zijn pcb-jettechnologie Lunaris. Er draaien ook al een paar machines in productieomgevingen, maar die zijn nog niet volledig uitontwikkeld. Aanleiding voor het faillissement is volgens ED dat het niet is gelukt de financiering bij elkaar te krijgen die nodig is om het systeem marktrijp te maken.

De Lunaris-machine gebruikt inkjettechnologie om de binnenlagen op een pcb te printen. Volgens Mutracx, dat zijn naam ontleent aan de micrometerspoortjes die het opbrengt, is zijn oplossing een honderd procent vervanger van conventionele lithografie: het systeem sluit naadloos aan op bestaande processen en biedt significante voordelen op het gebied van arbeid, milieu, yield en operationele kosten.

Mutracx komt voort uit het Lunaris-project, dat Océ samen met Sioux en andere partners uitvoerde in zijn Inkjet Application Centre (IAC) op de High Tech Campus. In 2009 bracht het Venlose concern de activiteit onder in een zelfstandige onderneming. Een jaar later haalde de start-up acht miljoen euro op in een financieringsronde en twee jaar geleden nog eens zes miljoen.

Update: Sioux heeft het failliet verklaarde bedrijf eind juli overgenomen.