‘Motoren en besturingen groeien dubbelcijferig in 2010’

Nieke Roos
Leestijd: 1 minuut

De hardwaremarkt voor industriële automatisering leeft sterk op. Volgens onderzoekbureau IMS Research zullen de inkomsten het eerste kwartaal 25 procent hoger uitkomen dan in dezelfde periode vorig jaar, toen alle regio‘s zich geconfronteerd zagen met hoge omzetdalingen. Robuuste orderboeken als gevolg van herbevoorrading en nieuwe opdrachten leiden naar verwachting tot een vergelijkbaar sterk tweede kwartaal. Zelfs met nulgroei in de tweede helft van 2010 zal dat over het hele jaar resulteren in een bijna tweecijferige omzettoename voor alle productgebieden.

Aandrijvingen en besturingen staan voor een substantieel herstel in 2010. Een terugkeer naar dubbelcijferige groei voor domeinen als AC- en DC-drives, AC-inductiemotoren, borstelloze DC-motoren en motion-control zal de hele sector dit jaar 8 procent hoger duwen, schat IMS Research. Waar aandrijvingen en besturingen ook een omvangrijke vervangingsmarkt kennen, leunt de verkoop van industriële pc‘s, PLC‘s en I/O-modules voornamelijk op de productie van nieuwe machines. In 2009 is die met bijna 20 procent ingezakt, maar voor dit jaar mikt IMS op gematigde groei. Dat zal leiden tot een dubbelcijferige omzettoename voor PLC‘s en I/O-modules, en een plus van 7,6 procent voor de hele sector.

Vorig jaar bedroegen de inkomsten uit industriële-automatiseringsapparatuur 74,9 miljard euro. Dat is 14,3 procent minder dan de 87,4 miljard in 2008. De tweede helft van 2009 liet echter een aanzienlijke kwartaal-op-kwartaalgroei zien als begin van een geleidelijk herstel.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.