Mori Seiki verbreedt portfolio verspaners

Alexander Pil
28 juni 2010

Tijdens een open huis bij Mori Seiki in Parijs toonde de Japanse fabrikant van verspaningsmachines de uitbreiding van zijn leveringsprogramma. Dat meldt machinebouwer Landré, die het evenement bezocht. Te zien waren gepatenteerde technologieën zoals het symmetrische aandrijfconcept DCG (driven at the center of gravity), inzet van direct drive-motoren, de zeszijdige ramgeleiding ORC (octagonal ram construction) en BMT (built-in motor turret) waarbij de gereedschappen direct vanuit de revolverkop worden aangedreven. Deze patenten leveren volgens Landré ’een belangrijke bijdrage aan de verhoging van de machinestabiliteit gedurende het bewerkingsproces‘.

De eerste stap van Mori Seiki is om al deze gepatenteerde technologieën in te zetten in een aantal bestaande modellen om de stabiliteit en nauwkeurigheid te vergroten. Voorbeeld hiervan is de NZ-serie multi-turret-draaimachines met maximaal drie revolverkoppen met ieder een y-asverplaatsing. Met inzet van BMT op alle koppen en OCR op de laagste kop haalt Mori Seiki nauwkeurigere draaicentra voor bewerking in massaproductie.

Met de introductie van een nieuwe grote draaimachine (NZL 6000) met dubbele revolverkoppen voor de bewerking van grote, zware assen en een nieuwe verticale draaimachine (NVL1350) voor zware werkstukken in grote diameters, speelt Mori Seiki in op de vraag uit de energie- en offshoresector.