Monitoring met een drone voor beter grasland

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Hoe aantrekkelijk is een grasland voor weidevogels? En is de biodiversiteit er op voor- of juist achteruit gegaan? Onderzoekers van Agro Food Robotics van Wageningen University & Research weten er alles van. Samen met 4D Precisie Natuurbeheer ontwikkelen ze een methode voor de monitoring van graslanden vanuit de lucht. Dat biedt nieuwe mogelijkheden voor agrarisch natuurbeheer.

Steeds meer boeren in Nederland willen hun steentje bijdragen aan de biodiversiteit. Ze kiezen ervoor grasland minder vaak te maaien, zodat weidevogels en andere diersoorten er hun toevlucht kunnen zoeken. Een grasland geschikt maken voor weidevogels gaat niet vanzelf, benadrukt Janne Kool, onderzoeker bij Agro Food Robotics van Wageningen UR. ‘De velden in Nederland zijn vaak heel dicht begroeid. Daardoor leven er relatief weinig insecten. Voor kuikens is het bovendien lastig er doorheen te lopen’, legt Kool uit. ‘Er gaat vaak wel een aantal jaren van extensivering overheen, voordat zo’n gebied aantrekkelijk is voor weidevogels.’

Als boeren en andere agrarisch natuurbeheerders weten hoe een grasland erbij staat, kunnen ze hun beleid erop aanpassen. Op een later tijdstip maaien en het gras afvoeren bijvoorbeeld, of minder bemesten. Veel graslanden zijn echter moeilijk bereikbaar, of je mag en wil er niet zomaar in lopen wegens verstoring van de natuur. Biologen met kennis over vogels werken in het Agros-project nauw samen met plantenwetenschappers, en experts op het gebied van kunstmatige intelligentie, en camera- en vision-technieken.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.