Monika Hoekstra gaat uitvoering Nxtgen Hightech leiden

René Raaijmakers
28 september 2022

Met ingang van oktober gaat Monika Hoekstra het programmabureau van Nxtgen Hightech leiden. Hoekstra heeft ruime ervaring en achtergrond in de hightech, met name in nationale innovatieprogramma’s.

Foto: Wanderbrooks

Nxtgen Hightech is een investeringsprogramma van het Nationaal Groeifonds dat in het eerste kwartaal van 2023 van start gaat. Afgelopen juli werd aan het programma 450 miljoen euro toegekend. Het doel is structurele en duurzame economische groei in Nederland te stimuleren.

Initiatiefnemers zijn Holland High Tech, TNO, High Tech NL, FME, de universiteiten van Twente, Delft, Eindhoven, Wageningen en Groningen, de regionale investeringsmaatschappijen IQ, Oost NL en de BOM en het Nederlandse bedrijfsleven. Het programma richt zich met name op duurzame energie (groene energie en batterijen), lasersatellietcommunicatie, gezondheid (diagnostische chips), optische chips, lichte materialen (machines voor composieten) en robotica in land- en tuinbouw.

De Nederlandse hightech sector is op dit moment goed voor een bijdrage aan het bruto nationaal product van 72 miljard euro per jaar. Nederland staat op nummer zes in de Global Innovation Index. De initiatiefnemers hebben als doel om Nederland ‘wereldkampioen hightech’ te maken. De verwachting is dat het stimuleringsfonds zal groeien naar een totale investering van één miljard tot 2040. Dat zou de Nederlandse hightechsector tot het leidende cluster in Europa maken en een extra bijdrage leveren aan ons bnp van 6 tot 11 miljard euro per jaar, schrijven de initiatiefnemers.