Mogelijk fraude bij failliet Innoconcepts
De Vereniging van Effectenbezitters eist inzage in de accountantsdossiers die Deloitte de afgelopen jaren heeft opgesteld bij Innoconcepts. Dat schrijft Eindhovens Dagblad. De vereniging vermoedt dat de accountant niet voldoende toezicht heeft gehouden bij het bedrijf dat eind vorig jaar tamelijk onverwacht failliet ging.
De VEB heeft al langer stevige kritiek op de gang van zaken bij Innoconcepts. Lange tijd waren de aandelen van het Eindhovense bedrijf zeer gewild. De koers steeg van 1,57 euro in 1998 naar 8,56 euro in 2007, waarmee Innoconcepts een beurswaarde van 385 miljoen euro vertegenwoordigde. Daarna ging het snel bergafwaarts. In drie jaar moest het een totaalverlies van 150 miljoen euro slikken. In december 2010 zag Innoconcepts zich genoodzaakt faillissement aan te vragen.
Bij zijn onderzoek stuitte curator Louis Deterink op valse facturen en een groot aantal verdachte transacties. De papieren wijzen erop dat er voor 20 miljoen euro is gefraudeerd. De VEB heeft de directie van Innoconcepts aangeklaagd voor oplichting en valsheid in geschrifte. Ook twijfelt het over de controle van Deloitte in de afgelopen paar jaar.
Van oorsprong koopt Innoconcepts uitvindingen van particulieren die het vervolgens produceert en in de markt zet. Groot succes was de Lifehammer om in noodgevallen de autoruit stuk te slaan. Het verschoof langzaam zijn business richting toepassingen voor de industrie. Zo had het een belangrijke activiteit in matrijzen en kunststofspuittechnologie. Dochteronderneming HTP Tooling maakt bijvoorbeeld mallen voor onder meer oogheelkundige en verpakkingstoepassingen. Die tak ging begin dit jaar ook over de kop door de problemen bij het moederbedrijf.