Mogelijk 10 duizend banen weg bij Caterpillar

Alexander Pil
25 september 2015

Caterpillar heeft een grote reorganisatie aangekondigd. De bouwmachinefabrikant schrapt sowieso vier- tot vijfduizend arbeidsplaatsen maar het bedrijf waarschuwt dat het aantal kan oplopen tot tienduizend en de sluiting van enkele productiefabrieken in 2018. Reden voor de ontslagronde is een tegenvallend resultaat voor 2015. Caterpillar verwacht nu een omzet te boeken van 48 miljard dollar, een miljard lager dan eerdere ramingen. Ook de voorspellingen voor de markt zijn uitdagend, zegt Caterpillar. Alle reorganisatieplannen samen moeten een besparing opleveren van zo’n anderhalf miljard dollar per jaar.

Een groot deel van de vier- tot vijfduizend arbeidsplaatsen wordt nog dit jaar stopgezet. Caterpillar probeert de klap te verzachten door vrijwillig vervroegd pensioen aan te bieden aan personeel dat daarvoor in aanmerking komt. Meer dan twintig vestigingen van Caterpillar zullen worden getroffen door de reorganisatie.

Of ook de Belgische sites in Gosselies (bij Charleroi) en Grimbergen (bij Brussel) moeten vrezen, is niet bekendgemaakt. Bij een eerdere ontslagronde gingen in Gosselies 1400 van de 3700 banen verloren. Dat zette het voortbestaan van de vestiging al onder druk. Een nieuwe inkrimping zou waarschijnlijk het einde betekenen van Charleroi in Gosselies.