Modelgebaseerd regelen van thermische effecten in inkjetprinters

Amritam Das, Siep Weiland
Leestijd: 5 minuten

In de hightechsector leiden toenemende eisen tot belangrijke wetenschappelijke en technische uitdagingen om de complexiteit van systemen beheersbaar te houden, en om een vergaande integratie te realiseren rond ontwerp, optimalisatie en besturingen van systemen. Dit is zeker van toepassing op de printindustrie. In samenwerking met Océ werken TUE-onderzoekers Amritam Das en Siep Weiland aan modelgebaseerde regelstrategieën voor thermofluïdische processen in inkjetprinters.

Printkoppen deponeren vloeibare inkt op een printmedium in de juiste hoeveelheid, op de juiste plaats, op het juiste moment, in een correcte synchronisatie, met een goed gecontroleerd niveau van viscositeit, volume en temperatuur. Deze combinatie van eisen vraagt om een grondig begrip van mechanische, elektrische, optische, chemische, viskeuze en thermische aspecten van de inkt op elk moment in de printkop. Een kleine temperatuurvariatie van de vloeistof in de diverse printkoppen heeft bijvoorbeeld een substantieel effect op de beeldvorming op het medium en heeft daarmee een grote – nadelige – invloed op de printkwaliteit. De hechting en diffusie van inkt op het medium worden immers bepaald door temperatuurafhankelijke viscositeit van de vloeibare inkt.

Vele innovaties in mems-gebaseerde drop-on-demand-technologie (dod) hebben vooral goedkopere en snellere druktechnieken opgeleverd, maar een consistente en constante temperatuurdistributie van de vloeibare inkt in duizenden printkoppen is nog steeds een essentieel probleem. Wellicht is dit de belangrijkste uitdaging voor de verdere verbetering van de kwaliteit van dod-technieken in het printproces.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen