Modelgebaseerd ontwerpen blaast windturbine vroeg leven in

Paul Lambrechts, Steve Miller
Leestijd: 6 minuten

Windturbines diagnosticeren en repareren bij een storing is kostbaar. Dit maakt de testfase een belangrijk onderdeel van hun ontwikkeling. Vanwege formaat en kosten is het onmogelijk om tests puur op prototypesystemen uit te voeren. Modelgebaseerd ontwerpen kan hier uitkomst bieden: simulaties kunnen prototypetests deels vervangen of deze effectiever maken en de prestaties van de geïntegreerde systemen kunnen worden geoptimaliseerd.

Op dit moment draaien er meer dan tweeënhalfduizend windturbines in de Benelux. Deze genereren bijna 2700 MW aan energie, ruwweg drie procent van de elektriciteit die deze regio thans verbruikt. In 2012 zullen windturbines naar verwachting vijf keer zo veel stroom opwekken. Niet alleen komen er steeds meer en steeds grotere windparken, maar ook de turbines zelf worden steeds beter. Aerodynamischere rotorbladen, beter presterende generatoren en geoptimaliseerde regelsystemen maken hen efficiënter dan ooit.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.