Mkb’s spelen met cobots in interregionaal onderzoeksproject

Alexander Pil
15 augustus 2018

Onderzoekscentra, Kamers van Koophandel en kennisinstellingen uit België, Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk bundelen hun krachten in een nieuw interregionaal project. Samen ondersteunen ze mkb’ers om nieuwe technologieën zoals cobots in hun productie te integreren. Het Cotemaco-project biedt mkb’ers in de automobiel- en voedingsindustrie de kans om via proeftuinen in herkenbare omstandigheden ervaring op te doen met digitale technologieën. Vervolgens kunnen ze hier met de nodige voorkennis in investeren, en zo hun concurrentiepositie versterken.

Via Interreg Noordwest-Europa kwam een consortium tot stand met acht organisaties, waaronder High Tech NL, Foodtech Brainport uit Nederland en Flanders Make en Voka Limburg uit België. ‘Collaboratieve robots kunnen een grotere impact hebben op de maakindustrie dan bijvoorbeeld 3d printing’, stelt Maarten Witters, projectmanager bij Flanders Make. ‘Ze werken veilig samen met mensen en ondersteunen hen onder meer om met zware lasten om te gaan. Doordat ze veelzijdig ingezet kunnen worden op verschillende taken, spelen ze een belangrijke rol bij flexibele productie. We willen mkb’ers bewust maken van het potentieel van dit soort technologie, door hen uitgebreid te informeren en hen ermee te laten werken in herkenbare omstandigheden via proeftuinen. Zo overtuigen we hen om hier effectief op in te zetten.’

Het project wil zo’n zestig mkb’s in Noordwest-Europa bereiken en zo hun omzet in eerste instantie met naar schatting 50 miljoen verhogen en 125 nieuwe jobs creëren. Hiermee willen de projectpartners ook mkb’ers in de hele regio inspireren en stimuleren om nieuwe technologieën in hun organisatie te implementeren en zo hun concurrentiepositie te versterken. Dit zal niet alleen voor directe jobs in de maakindustrie zorgen, maar ook bij de hiermee verbonden design-, engineering- en marketingbedrijven.