Mkb vaart wel bij revolverend fonds

Dennis Schipper is directeur van Demcon.

Leestijd: 3 minuten

In de discussie over het nieuwe innovatiestimuleringsbeleid van minister Maxime Verhagen gaat het vooral over de negatieve effecten die het afbouwen van grootschalige innovatieprogramma‘s zou hebben. Daardoor blijft het nieuwe instrumentarium onderbelicht. En dat is jammer, vooral voor het revolverend fonds dat in het regeerakkoord wordt opgevoerd. Daar zie ik wel degelijk positieve kanten aan. Misschien niet voor de grote bedrijven, want die kunnen er niet zoveel mee – zeker niet als ze beursgenoteerd zijn. Een subsidie ’oude stijl‘ is een direct resultaat, maar dat geldt niet voor een bijdrage uit het revolverend fonds, die bij succes moet worden terugbetaald; dat is voor hen ’dun geld‘.

Voor het mkb is dit nieuwe instrument juist erg geschikt. Tot nu toe moest er een consortium worden opgezet van (grote en kleine) bedrijven en kennisinstellingen om in aanmerking te kunnen komen voor een subsidie uit een groot innovatieprogramma als Point-One. Voor de meeste mkb‘ers was dat in de praktijk niet haalbaar, zeker niet als ze de lead wilden nemen in het formeren van zo‘n consortium. Dat was maar voor een enkeling weggelegd. Dus zag je telkens de usual suspects in die consortia opduiken (ja, daar horen wij met Demcon ook toe). Veel mkb‘ers vielen buiten de boot en daarom is het goed dat er een nieuw instrument komt.

Voor ons maakt de vorm van innovatiestimulering niet zoveel uit. Wij konden met het oude model uit de voeten en wij kunnen ook van de nieuwe instrumenten gebruikmaken. Maar voor het gros van de mkb‘ers lijkt mij het revolverend fonds een vooruitgang. Als ze daaruit één-op-één een innovatiesubsidie – zoals het in het regeerakkoord wordt genoemd – kunnen aanvragen en als er dan ook nog eens snel op wordt beslist, dan is het voor hen een prima maatregel. Natuurlijk hebben bedrijven hun eigen verantwoordelijkheid als het gaat om innovatie en het binnenhalen van de stimulering daarvoor, in de praktijk blijkt het echter niet altijd te werken. Daarom juich ik een herstructurering van het innovatiestimuleringsbeleid toe.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.