Mitsubishi stopt productie bij Nedcar

Alexander Pil
6 februari 2012

Wat al een tijdje in de lucht hing, is vandaag officieel: Mitsubishi stopt vanaf 2013 met de productie van auto‘s bij Nedcar in Born. 1500 arbeidsplaatsen staan op de helling. De Japanse autofabrikant zegt door ’het sterk fluctuerende werkgebied‘ geen goede oplossing te kunnen vinden voor Nedcar in zijn wereldwijde productienetwerk.

Mitsubishi had eind 2010 al laten weten een nieuwe bestemming te zoeken voor zijn productiefaciliteit in Limburg. De productie van de Colt en de Outlander zou sowieso worden beëindigd. Wel ging Mitsubishi op zoek naar nieuw productiewerk voor Nedcar. Die heeft het bedrijf niet gevonden.

Over de toekomst van Nedcar na 2012 is volgens Mitsubishi nog geen besluit gevallen. Volgens Eindhovens Dagblad zijn er geruchten dat een andere Europese autobouwer geïnteresseerd is om in Born productie te draaien. Dat zou echter op zijn vroegst in 2015 aan de orde zijn dus zou Nedcar twee magere jaren moeten overbruggen. Dat lijkt geen haalbare kaart.

Met het vertrek van Mitsubishi uit Born komt er een eind aan een tijdperk. Nedcar startte in 1991 met de productie voor Volvo en Mitsubishi. In 2001 kregen de Japanners alle aandelen in handen. Nedcar produceerde sinds 1995 de Mitsubishi Carisma en de opvolger, de Space Star. Op dit moment gaat het dus om de Colt en de Outlander. Nedcar heeft in totaal ongeveer 1,1 miljoen auto‘s gebouwd voor Mitsubishi.