Mitsubishi claimt records in dikke en dunne zonnecellen

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Mitsubishi Electric heeft op laboratoriumschaal dunnefilm, dunne polykristallijnen en ’gewone‘ polykristallijnen silicium zonnecellen gefabriceerd met recordefficiënties van respectievelijk 14,8, 18,1 en 19,3 procent. De claims voor de twee polykristallijnen exemplaren zijn bevestigd door het eveneens Japanse National Institute of Advanced Industrial Science and Technology.

De dunnefilmcel meet vijf bij vijf millimeter en bestaat uit drie lagen, ieder geoptimaliseerd voor absorptie van een golflengtegebied. Daarvoor waren speciale filmdepositietechnieken noodzakelijk, net als texturering van de transparante elektrodes om het licht zo veel mogelijk in te sluit. Mitsubishi zegt de R&D-inspanningen voort te zetten om de efficiëntie te verhogen.

De polykristallijnen tegels van vijftien bij vijftien centimeter en honderd respectievelijk tweehonderd micrometer dik danken hun records aan de reductie van de contactweerstand tussen halfgeleider en elektrode. De Japanners ontwikkelden daarvoor een speciale behandeling. Ook herbergen de cellen een eerder ontwikkelde honingraatachtige oppervlaktestructuur aan de achterkant om lichtverliezen te beperken.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.