Minister wil Nederlandse testfaciliteit hyperloop

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

Demissionair minister van Verkeer en Vervoer Melanie Schultz van Haegen laat een haalbaarheidsstudie uitvoeren naar een hyperloop-testfaciliteit nabij Lelystad Airport. Ze denkt aan een vijftien kilometer lange vacuümbuis waar verschillende bedrijven hun concepten kunnen uitproberen. Op den duur kan de buis doorgetrokken worden naar Schiphol zodat de twee vliegvelden virtueel samengevoegd kunnen worden.

Schultz van Haegen zei dat op een event van het Amerikaanse Hyperloop One in Amsterdam, waarin gepraat werd over mogelijke hyperloop-trajecten in Europa. De minister denkt dat Nederland een grote rol kan spelen in de ontwikkeling van het concept. Om die reden wil ze de studie deze maand nog afronden. Zij zal als demissionair minister echter geen beslissingen kunnen nemen over de daadwerkelijke aanleg.

Hyperloop One is een van de twee grote bedrijven die aan de ontwikkeling van het concept werken. Het bedrijf heeft een testbuis van vijfhonderd meter in de Mojavewoestijn en zou kunnen profiteren van een testtraject van meerdere kilometers. Het andere grote bedrijf, het eveneens Amerikaanse Hyperloop Transport Technologies (HTT), werkt al aan een eigen testtraject van acht kilometer in Californië. Maar de recent opgerichte TU Delft-spin-off Hardt zou wel van de Nederlandse buis kunnen profiteren. Het heeft sinds kort een testbuis van dertig meter om de initiële concepten uit te proberen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.