Minister geeft tu’s beetje lucht

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Het kabinet trekt oplopend tot zeventig miljoen euro per jaar extra uit voor bèta- en techniekonderzoek. Dat bedrag is veel lager dan waar technische universiteiten om hebben gevraagd. Bovendien moeten ze het delen met andere bètafaculteiten en, voor een klein deel, met sociale en geesteswetenschappen. De 4TU wil desalniettemin pas reageren wanneer het voorstel van minister Van Engelshoven (OCW) is uitgewerkt.

Het geld zal grotendeels rechtstreeks naar de universiteiten gaan. De verdeling wordt bepaald aan de hand van sectorplannen, die instellingen op basis van in nader overleg vast te stellen criteria zelf zullen opstellen. OCW stelt een kader, maar daarbinnen zullen universiteiten de vrijheid krijgen de extra middelen te besteden, belooft Van Engelshoven.

Er komt nog meer geld voor onderzoek en innovatie vrij, zij het niet specifiek geoormerkt voor bètadoelen. In het regeerakkoord is afgesproken vierhonderd miljoen euro structureel extra te investeren, plus incidenteel honderd miljoen euro voor onderzoeksinfrastructuur.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.