‘Minderheidsaandeelhouder belemmert integratie Océ en Canon’

Nieke Roos
Leestijd: 1 minuut

De integratie van Océ en Canon loopt vertraging op doordat de Japanners niet de volledige controle hebben over de Venlose specialist in printsystemen. Dat zegt Océ-CFO Hans Kerkhoven in het Financieele Dagblad. Op dit moment heeft Canon ongeveer negentig procent van de Venlose aandelen aangekocht. De rest is in handen van Orbis Portfolio Management. Deze Bermudaanse investeerder weigert te verkopen omdat de prijs van 8,60 euro per stuk in zijn ogen te laag is. Voor een uitrookbod hebben de Japanners een belang nodig van minstens 95 procent.

Zolang Orbis niet overstag gaat, heeft Canon rekening te houden met deze minderheidsaandeelhouder. Dat vertraagt het integratieproces, stelt Kerkhoven, zonder te willen ingaan op details. Bij de herfinanciering van zijn schuld door het Japanse concern is Océ nu bovendien wettelijk verplicht om een marktconform tarief te betalen voor de nieuwe lening. Had Canon het volledige eigendom gehad, dan waren de Venlonaren een stuk goedkoper uit geweest. Ook andere afspraken met de Japanners moeten marktconform zijn. ’In principe zijn we nog steeds concurrenten en we zijn nog steeds een zelfstandig beursgenoteerd bedrijf, waarbij we ook rekening moeten houden met de belangen van de andere aandeelhouders‘, aldus Kerkhoven in het FD.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.