Miljoenennota 2014: versobering en nieuwe kansen

Rolf Grouve is managing director van subsidieadviesbureau Innovation Connect.

Leestijd: 3 minuten

Een voorzichtig positieve boodschap was het vorige week; de visie van Den Haag op het herstel van de economie, verpakt in de troonrede op Prinsjesdag. Wanneer we de miljoenennota erbij pakken, blijkt de politiek inderdaad het mes te zetten in flink wat fiscale regelingen voor ondernemers. Zo wordt er de komende jaren onder meer 275 euro miljoen gekort op fiscale innovatieregelingen maar daarnaast is er ook plek voor nieuwe regelingen zoals de Subsidieregeling praktijkleren en het actieplan Gezond Bedrijf.

Er is nog veel onduidelijk over de exacte invulling van de bezuinigingen maar op het eerste gezicht moet vooral de betrekkelijk nieuwe regeling Research Development Aftrek (RDA) het ontgelden. Het budget van de RDA wordt in 2014 met 138 miljoen euro teruggebracht. Verder gaat er een flinke hap uit de EIA-pot (Energie Investeringsaftrek): 30 miljoen euro. En ook op de fiscale milieuregelingen MIA (Milieu Investeringsaftrek) en Vamil (willekeurige afschrijving milieu-investeringen) wordt vanaf volgend jaar structureel 10 miljoen euro gekort.

Een deel van het bezuinigde RDA-budget, zo‘n 60 miljoen euro, wordt gebruikt om de WBSO op te stuwen. Zo wordt de eerste loonschijf van de populaire innovatiesubsidie verlengd van 200 naar 250 duizend euro. Omdat vooral het mkb kan profiteren van de schijfverlenging, hoopt het kabinet hiermee het mkb meer mogelijkheden te geven om door te groeien. Het aftrekpercentage van de loonsom wordt wel verlaagd van 38 naar 35 procent maar uit een recente WBSO-evaluatie van Economische Zaken is gebleken dat de effectiviteit van hogere percentages beperkt is.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen