Miljoen extra voor ondernemen in opkomende markten

Alexander Pil
7 oktober 2013

Minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking heeft extra budget vrijgemaakt voor het Internationaal Excelleren-programma. Met dit subsidieprogramma wil de minister het Nederlandse bedrijfsleven stimuleren om zich met onderscheidende kennis, producten en diensten sterk te positioneren op snelgroeiende, opkomende markten. Naar verluidt zal de subsidieregeling ook in 2014 weer worden opengesteld.

Het Internationaal Excelleren-programma mag zich verheugen in een grote populariteit onder ondernemers – zowel mkb‘ers als grotere bedrijven – die activiteiten willen ontplooien in opkomende markten. Het mkb profiteert in de praktijk vooral van het onderdeel ’kennisverwerving‘, waarbinnen het externe advisering en begeleiding kan verkregen die noodzakelijk is voor een succesvolle marktentree of marktuitbreiding. Daarnaast kunnen ondernemers subsidie krijgen voor demonstratieprojecten en haalbaarheidsstudies. Deze categorieën worden vooral benut door samenwerkingsverbanden van Nederlandse bedrijven die Nederlandse technologie ter plekke willen demonstreren of de technische en economische haalbaarheid van een project willen onderzoeken.

Binnen de grenzen van deze regeling zijn de volgende landen aangemerkt als opkomende markten: Bahrein, Bangladesh, Brazilië, China, Colombia, Egypte, Ethiopië, Ghana, India, Indonesië, Kenia, Koeweit, Maleisië, Nigeria, Oekraïne, Oman, Qatar, Rusland, Saoedi-Arabië, Singapore, Turkije, Verenigde Arabische Emiraten, Vietnam, Zuid-Afrika en Zuid-Korea.