Miljardenmarkt in verschiet voor 3D-printmaterialen

Alexander Pil
Leestijd: 3 minuten

Polymeer, metaal, was, zand, beton – naarmate het landschap van 3D-printtechnologie is gegroeid in diversiteit en complexiteit, is ook de verscheidenheid aan materialen die compatibel zijn met deze vele processen toegenomen. Waar 3D-printen vroeger synoniem was met goedkope thermoplasten voor minder veeleisende toepassingen, komen er nu jaarlijks meer unieke en hoogwaardige materialen op de markt, van metaalmatrixcomposieten tot biokeramiek en gerecyclede kunststoffen. Dit portfolio van compatibele materialen blijft zich uitbreiden naarmate eindgebruikers producten van hogere kwaliteit, meer keuze, flexibiliteit verwachten, en in het geval van prototyping, materialen eisen die het uiterlijk en gedrag van het eindproduct nauwkeurig nabootsen. Belangrijk is dat dit bredere materialenportfolio gepaard gaat met een grotere acceptatie van additive manufacturing (AM), aangezien belangrijke eindgebruikers de toegevoegde waarde die 3D-printen voor hun toeleverketen met zich meebrengt volledig beginnen te begrijpen.

Met gebruikers in waardevolle branches zoals medicijnen, auto’s en ruimtevaart, is er een voortdurende drive om de materialenmarkt voor AM uit te breiden. Bij elke lancering van nieuw materiaal komt er een extra applicatie voor 3D-printen om te verkennen. Het groeipotentieel voor AM-materialen verschilt van printapparatuur, aangezien operationele legacy-printers materialen blijven verbruiken. Daarom biedt dit segment van de 3D-printwaardeketen een enorme kans. Marktonderzoeker Idtechex voorspelt dat de wereldwijde markt voor 3D-printmaterialen in 2032 zo’n 29,5 miljard waard zal zijn.

Polymeren: dynamisch landschap

Sinds de opkomst van desktopprinten in 2010 zijn polymeren het publieke gezicht van de AM-materialenmarkt geworden. In termen van tonnages zijn ze nog steeds de meest gevraagde materiaalklasse voor 3D-printen. Gevraagd naar additive manufacturing zijn de meeste mensen bekend met goedkope filamenten zoals PLA en PETG. Met deze bekendheid komt echter de perceptie dat 3D-printen met polymeren alleen geschikt is voor eenvoudige toepassingen zoals prototyping. Nu veranderen bedrijven deze perceptie door meer functionele en beter presterende polymeren op de markt te brengen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.