Mijnsbergen vangt compleet actuatiesysteem in IP65-huis

Alexander Pil
20 juni 2012

Mijnsbergen en ATB Automation introduceren de Exlar Tritex II DC-actuatoren. Dit zijn complete actuatoroplossingen opgebouwd uit een elektrische actuator met digitale positioneerbesturing, een borstelloze servomotor en geïntegreerde rollerscrew-overbrenging. Alles is ontworpen in een compacte behuizing (IP54 of IP65) waardoor geen externe servoregelaar en feedbackbekabeling nodig is.

De Tritex II-actuator is leverbaar in twee bouwgroottes (60 en 75 mm frame) met een piekkracht tot 6 kN. De slaglengte varieert van 75 tot 450 mm. De maximale snelheid is 846 mm/s en de speling van de rollerscrew-overbrenging is standaard kleiner dan 0,1 mm.

De actuator wordt aangesloten op een voeding van 12 – 48 V DC. Het I/O-arsenaal bestaat uit acht digitale ingangen, vier digitale uitgangen plus een analoge ingang en uitgang. Als terugkoppeling is standaard een analoge Hall-sensor aanwezig. Voor applicaties met hoge nauwkeurigheid is het mogelijk een incrementele encoder toe te passen. Daarnaast is het mogelijk om met een batterijback-up een absolute positiefeedback te hebben.

Via een RS485-protocol en de meegeleverde software is de besturing te programmeren en te monitoren. Standaard zijn diverse besturingsmogelijkheden aanwezig zoals punt-naar-puntbesturing of een krachtsturing. Daarnaast is het mogelijk om via de analoge ingang (optioneel 4 – 20 mA) een proportionele aansturing van positie, snelheid of kracht te realiseren.