Mijn vriend Rinze

Dennis Schipper is CEO van Demcon.

Leestijd: 3 minuten

Ik ken Rinze, de zoon van mijn vriendin, nu enkele jaren. Een creatieve jongen van twaalf jaar, brugklasser havo/vwo. Via hem gaat er een wereld voor mij open. Het is dan ook al een tijd geleden dat ik zelf in de schoolbanken zat. Een verrassende wereld, want ik ben onder de indruk van de leerstof die brugklassers tegenwoordig voor hun kiezen krijgen. De hoeveelheid stof, intensiteit van de lessen en de zinvolheid verbazen mij in positieve zin. Rinze zit nu op het technasium, een soort bètavariant van het gymnasium, en doet daarin ook al projecten. Zo had hij laatst een project over het bejaardentehuis van de toekomst waarin de leerlingen nieuwe producten voor ouderen moesten bedenken. Deed me gelijk denken aan onze eigen activiteiten op het gebied van robotica voor care & cure.

Dat technasium hoeft niet te betekenen dat Rinze de technische kant zal opgaan want hij is een echte alfa en zit boordevol creativiteit. Daar draait het bij hem echter nog niet om. Ik zie vooral dat waar leraren hem weten te raken met hun vak, hij het leuk gaat vinden. Datzelfde enthousiasme merk ik ook als ik hem help met zijn huiswerk. Dan lukt het mij soms de schoonheid van de meetkunde te laten zien of hoe bijzonder een grafiek kan zijn. Dat geldt evenzeer voor een vak als geschiedenis, een persoonlijke favoriet van mij. Op school zit Rinze nu bij Karel de Grote, ik laat hem zien hoe hij als grondlegger van het feodalisme nu nog zijn invloed heeft. Het kost tijd, maar juist ook de thuisbasis zorgt voor motivatie van leerlingen.

Mijn persoonlijke indrukken mogen positief zijn, de stemming rond het (middelbaar) onderwijs is in ons land op dit moment uitgesproken negatief. Er wordt veel gesomberd over de kwaliteit die achteruit zou gaan. De discussie gaat over 1000 of 1040 lesuren per jaar en de ’ophokuren‘. Leraren willen opkomen voor de kwaliteit van het onderwijs, bepleiten daarom minder leerlingen per klas en minder contacturen per week. In de publieke opinie zijn ze echter vooral die ’ambtenaren‘ met veel te lange vakanties waarvan ze niets willen afstaan.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen