Mijn en dijn

Eric Hezemans is director systems development bij NTS.

Leestijd: 2 minuten

In toenemende mate word ik gevraagd als verantwoordelijke voor ontwikkeling binnen ons bedrijf non-disclosure agreements te tekenen. Ik kan wel stellen dat ik niet één klant ken met wie we zoiets niet zijn overeengekomen. Het zijn echter ook leads – bedrijven die mogelijk een klant gaan worden – die ons verzoeken zo’n NDA te tekenen. In het verlengde daarvan wordt dan vaak een veelvoud van NDA’s overeengekomen met diverse toeleveranciers. Ik zeg schertsend wel eens dat ik er inmiddels heel Nederland mee kan beplakken als ik ze zou uitspreiden.

Als toeleverancier van onder meer kennis in mechanische en mechatronische systemen mag ik zuiver op de wet van logica met niemand meer over iets praten en kan dus theoretisch geen orders meer aannemen. Voor diegene die de NDA uitvaardigt, is het een gemakkelijk besluit. Baat het niet dan schaadt het niet. En met een standaard template op zak is de NDA zo opgesteld. Doe er een scheutje dwang bij en het ding is zo getekend.

Zeker zo lastig zijn de IP-overeenkomsten die ik nu steeds meer zie. Mocht ik een order krijgen en ga ik aan de slag voor de klant, is alles wat daar aan kennis en oplossingen uitkomt ook voor de klant. Ik mag deze kennis bovendien ook niet voor andere klanten inzetten. Daarbij komt vaak de eis dat ik er zelf op moet toezien dat ik daarbij geen IP van anderen heb toegepast. Ik moet de klant daar zelfs voor vrijwaren. En ook hier geldt dat er geen remmende kracht is. Baat het niet dan schaad het niet, is opnieuw het devies.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen