Microsure haalt miljoenen op voor ontwikkeling van chirurgische robot

Pieter Edelman
30 maart 2018

Microsure ontvangt naar eigen zeggen een ‘miljoeninvestering’ van investeringsfonds Innovation Industries. Het bedrijf, een spinoff van de TU Eindhoven en het UMC van Maastricht, werkt aan een master-slave-systeem dat chirurgen helpt om operaties op structuren kleiner dan een millimeter uit te voeren, zoals het hechten van bloedvaatjes of zenuwen.

De investering volgt op een succesvolle klinische test in het Maastrichtse UMC waarbij het systeem voor acht microchirurgische operaties voor lymfoedeem is ingezet. Met de investering denkt het bedrijf de weg naar de markt te kunnen versnellen.

Microsure is in opgericht daar Raimondo Cau, die in 2014 op het ontwerp promoveerde. Het systeem helpt om chirurgen de precieze kleine bewegingen te maken die nodig zijn bij microchirurgie. De arts bedient daarvoor een geavanceerd soort joystick die hetzelfde aanvoelt als een normaal chirurgisch instrument. De bewegingen worden echter verkleind en gecorrigeerd voor handtrillingen en vervolgens uitgevoerd door een robotarm.

Het systeem moet vooral helpen om de techniek toegankelijker te maken voor meer chirurgen, want het aantal chirurgen dat dit soort ingrepen kan doen, is momenteel beperkt. Daarnaast worden bestaande microchirurgische ingrepen met het systeem mogelijk eenvoudiger waardoor ze vaker, sneller en beter kunnen worden gedaan.