Microgrijpers vangen levende cellen

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Onderzoekers van Johns Hopkins University hebben silicium grijpertjes gemaakt die individuele levende cellen kunnen isoleren ter analyse. In het artikel in Nano Letters worden alleen exemplaren beschreven die op een oppervlak waren bevestigd, maar de auteurs speculeren dat de klauwtjes na enige aanpassing ook in de bloedbaan gebracht zouden kunnen worden om bijvoorbeeld kankercellen te isoleren.

De grijpers bestaan uit drie of vier gekromde armen van tien tot zeventig micrometer lang, bevestigd op een gezamenlijke basis. De armen kunnen zich sluiten dankzij ‘scharnieren’ die in beweging komen als de basis onder mechanische stress komt te staan. Die spanning kan bijvoorbeeld worden geleverd door de ondergrond weg te etsen waarop de basis is aangebracht. Eenmaal gevangen blijven de cellen in leven omdat de armen niet naadloos op elkaar aansluiten en voedingsstoffen de holte in kunnen stromen. De grijpers zijn voldoende transparant om de cellen met een microscoop te zien.

De volgende stap die het Amerikaanse team wil maken, is selectiviteit. Nu grijpen de klauwtjes nog wat er toevallig voorbij komt, maar met antilichamen zouden de onderzoekers het gewenste type cel kunnen ‘lokken’.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.