Microflown, Robin en anderen gaan drones opsporen en neerhalen

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Microflown uit Arnhem, Robin Radar Systems uit Den Haag, drone-start-up Delft Dynamics en de Amsterdamse defensiespecialist Cobbs Industries hebben alle vier een order gekregen van de Nederlandse overheid om anti-drone-systemen te ontwikkelen. Microflown en Robin gaan hun voorstellen doorontwikkelen voor het detecteren van onbemande vliegtuigjes, Delft Dynamics en Cobbs gaan hun prototypes voor het neerhalen van drones uitwerken.

De opdrachten zijn onderdeel van een Sbir-call van het ministerie van Veiligheid en Justitie, van in totaal 1,75 miljoen euro. Het ministerie denkt dat criminelen drones zullen inzetten voor bijvoorbeeld smokkel of het verstoren van de openbare orde. In de eerste ronde afgelopen najaar ontvingen dertien bedrijven financiering voor een haalbaarheidsonderzoek. Daarvan gaan er nu vier door naar de tweede ronde.

TNO-spin-off Robin heeft een voorstel voor een radarsysteem om drones op te sporen, terwijl mems-microfoonspecialist Microflown werkt aan detectie en lokalisatie met geluid. De twee systemen vullen elkaar volgens het ministerie aan: radar kan een groot gebied met vrij blikveld bestrijken, terwijl geluid geschikt is voor zoeken naar drones tussen gebouwen of vergelijkbare situaties.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.