Meyer Burger vormt zich om tot pv-fabrikant

Paul van Gerven
24 juni 2020

Meyer Burger Technology gooit de handdoek in de ring. Althans, als leverancier van pv-productiemachines. In plaats daarvan gaat het Zwitserse bedrijf zelf zonnecellen en -modules produceren, met in-huis ontwikkelde technologie. ‘De reden voor deze fundamentele koerswijziging is het feit wij er de afgelopen jaren niet in zijn geslaagd om ons technologisch leiderschap te gelde te maken’, schrijft de firma in een persbericht.

Credit: Meyer Burger

In de moordende pv-equipmentmarkt heeft Meyer Burger inderdaad een aantal zware jaren aardig de rug. Het bedrijf voerde diverse herstructureringen door, waarbij onder het onder meer het oorspronkelijk door OTB ontwikkelde inkjetplatform van de hand deed. Alle inspanningen om winstgevend te worden, bleken echter tevergeefs.

Daarom probeert Meyer Burger het nu als verticaal geïntegreerde pv-producent. Het blijft machines en processen ontwikkelen, maar alleen voor eigen gebruik. Het dicht zichzelf daarin goede kansen toe, omdat het leidende technologie in huis heeft. ‘Een groot deel van de wereldwijd geproduceerde solarmodules is gebaseerd op technologieën die wij hebben ontwikkeld. Maar door de machines te verkopen, gaven wij de controle over de technologie uit handen en lieten de creatie van toegevoegde waarde voornamelijk over aan klanten’, aldus het bedrijf.

Meyer Burger zet in op zijn zogenaamde Heterojunction/Smartwire Connection-technologie (HJT/SWCT), die eerder al op bescheiden schaal bij een Singaporese klant in productie is genomen – de technologie is dus marktrijp. Volgens een evaluatie van het Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems (ISE) loopt Meyer Burger met HJT/SWCT minstens drie jaar voor op de concurrentie.