Metris lanceert robotgebaseerde laserscanner en nieuwe metrologiesoftware

Koen Vervloesem
Leestijd: 4 minuten

Het Leuvense Metris introduceert een aantal nieuwigheden in de metrologiesector. Naast updates van zijn software Camio en Focus Scan lanceert de metrologiespecialist ook een robotgebaseerde laserscanner voor inline 3D-inspectie.

Het Leuvense Metris lanceert met zijn K-Robot een robotgebaseerde laserscanner. De robot is een inspectiesysteem ter vervanging van bestaande industriƫle robots en heeft een globale accuraatheid van minder dan 0,1 mm. Met deze nieuwe metrologieoplossing mikt de Imec-spin-off vooral op inspectiesystemen van productielijnen. Toepassingen zijn vooral te vinden in de automotive-industrie, zoals de productielijnen van autodeuren en gietstukken van motoren. De K-Robot kan eigenschappen zoals gaten, gleuven en raden detecteren en oppervlakte-inspectie uitvoeren. Ook voor het automatisch digitaliseren van grote onderdelen is hij in te zetten.

De metrologieketen van de K-Robot bestaat uit beproefde Metris-componenten en combineert de Metris Modelmaker D-laserscanner, de draagbare K-serie van optische coƶrdinatenmeetmachines (CMM) en de Focus Inspection Automation-softwaresuite. Hierdoor moet de robot productiviteit en flexibiliteit combineren met metrologische accuraatheid. De meetoplossing werkt onafhankelijk van de accuraatheid van de robot is daardoor robuust voor opwarmdrift en heeft geen cyclische robotkalibratie nodig. De robot inspecteert onmiddellijk naar het Cad-model en vereist geen externe metrologie, referentiedelen of coƶrdinatenmeetmachine.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naarĀ 024 350 3532Ā of stuur een e-mail naarĀ info@techwatch.nl.