Metris lanceert robotgebaseerde laserscanner en nieuwe metrologiesoftware
Het Leuvense Metris introduceert een aantal nieuwigheden in de metrologiesector. Naast updates van zijn software Camio en Focus Scan lanceert de metrologiespecialist ook een robotgebaseerde laserscanner voor inline 3D-inspectie.
Het Leuvense Metris lanceert met zijn K-Robot een robotgebaseerde laserscanner. De robot is een inspectiesysteem ter vervanging van bestaande industriële robots en heeft een globale accuraatheid van minder dan 0,1 mm. Met deze nieuwe metrologieoplossing mikt de Imec-spin-off vooral op inspectiesystemen van productielijnen. Toepassingen zijn vooral te vinden in de automotive-industrie, zoals de productielijnen van autodeuren en gietstukken van motoren. De K-Robot kan eigenschappen zoals gaten, gleuven en raden detecteren en oppervlakte-inspectie uitvoeren. Ook voor het automatisch digitaliseren van grote onderdelen is hij in te zetten.
De metrologieketen van de K-Robot bestaat uit beproefde Metris-componenten en combineert de Metris Modelmaker D-laserscanner, de draagbare K-serie van optische coördinatenmeetmachines (CMM) en de Focus Inspection Automation-softwaresuite. Hierdoor moet de robot productiviteit en flexibiliteit combineren met metrologische accuraatheid. De meetoplossing werkt onafhankelijk van de accuraatheid van de robot is daardoor robuust voor opwarmdrift en heeft geen cyclische robotkalibratie nodig. De robot inspecteert onmiddellijk naar het Cad-model en vereist geen externe metrologie, referentiedelen of coördinatenmeetmachine.

De K-Robot-probe is uitgerust met veertig infrarode leds, zodat het apparaat vanuit elke richting zichtbaar is voor de optische coördinatenmeetmachine. Dit geeft de robot een maximale flexibiliteit en vereenvoudigt het programmeren van de robotpaden. De gebruiker programmeert de scancommando‘s direct in het robotpadprogramma, waarna ze automatisch worden aangepast voor verschillende delen en modellen. Een breed scala aan interfaceprotocollen, waaronder OPC en TCP, is beschikbaar voor integratie met andere robotmerken.
De robot heeft een bereik van 1,5 tot 6 meter, waardoor hij zowel kleine componenten als volledige auto‘s kan meten. De industriële probe heeft twee verschillende streepbreedtes: 100 en 200 mm, respectievelijk voor een hogere resolutie en sneller scannen. De tweede generatie van de Enhanced Sensor Performance-technologie (ESP2) past de laserintensiteit automatisch aan de oppervlakte-eigenschappen aan, zodat de K-Robot zowel glimmende als donkere oppervlakken aankan in industriële omgevingen. De laserscanner meet de puntenwolken met een snelheid van 80 duizend punten per seconde, waarna de Metris Focus Inspection-software ze verwerkt voor een gedetailleerde analyse. De controleur kan de inspectieresultaten omzetten in een Excel-rapport of in SPC-systemen invoeren.
Metris ontwerpt en ontwikkelt hardware- en softwarematige 3D-inspectiesystemen voor automotive en de luchtvaart. De metrologieoplossingen variëren van kleine tot grote meetvolumes, in vaste en draagbare configuraties en met optische en aanraaksensoren. De optische coördinatenmeetmachines uit Leuven zijn handheld apparaten voor engineering, preproductie en kwaliteitscontrole. Ze zijn ook in te zetten voor bewegingsanalyse en robotkalibratie. Verder heeft Metris een laserradar voor de productie-industrie. Dit volledig geautomatiseerde contactloze meet- en inspectiesysteem heeft een bereik tot 60 meter.
Metrologiesoftware
Behalve de K-Robot introduceerde Metris ook een update van zijn metrologiesoftware Camio. Met Camio Studio mikken de Leuvenaren op de multisensor-CMM-markt. De nieuwe versie 4.4 breidt vooral de mogelijkheden uit voor offline programmeren, interoperabiliteit, integratie van laserscanners en legacy CMES-programma‘s. Offline programmeren is verbeterd doordat de simulatie rekening houdt met het machinevolume, waardoor programmeurs de positie van werkstukken kunnen optimaliseren in een gesimuleerde coördinatenmeetmachine. De software heeft nu ook een inspectieplanvenster, dat ervoor zorgt dat de Camio grote nominale gegevensbestanden rechtstreeks inleest, filtert en optimaliseert. Hierna kunnen gebruikers ze in een DMIS-compatibel deelprogramma ingeven via drag-and-drop. Met de interactieve Probe Check-tool kunnen ze controleren of de sensorhoeken geschikt zijn om het werkstuk te inspecteren.
Camio 4.4 ondersteunt het uitvoeren van legacy CMES-programma‘s in de Camio 4.4 CMES-module. Bestaande CMES-gebruikers kunnen hun systemen zo upgraden en hun bestaande toepassingen blijven gebruiken. De CMES-naar-DMIS-omzetter laat toe om DMIS-compatibele programma‘s te creëren vanuit bestaande CMES-applicaties. De software breidt ook de ondersteuning van Metris-laserscanners uit tot de XC50-LS-cross-scanner en de Optical Probe Controller. Camio heeft nu ook de mogelijkheid om Cad-vergelijkingsoperaties uit te voeren op puntenwolkgegevens van een laserscanner.
Puntenwolksoftware
Ook de Focus Scan-software krijgt een update met versie 5.0. De programmatuur zorgt voor data-acquisitie en pre-processing van puntenwolken voor de CMM-gebaseerde laserscanners van Metris. Focus Scan ondersteunt de LC15- en LC50-lijnscanners en de XC50- en XC50-LS-cross-scanners in combinatie met de meeste grote CMM-merken. De belangrijkste toevoeging in versie 5.0 is de integratie van de software voor de data-acquisitie (voorheen Metris Scan) in het Focus-platform.
Focus Scan 5.0 is nu naadloos geïntegreerd in het Focus Inspection-softwareplatform. De gebruiker werkt hierdoor in één interface om de CMM-laserscanner aan te sturen en de puntenwolkinspectie te analyseren. De data-acquisitie wordt hierdoor een integraal deel van de workflow van Focus Inspection. Focus Scan 5.0 is ook volledig geïntegreerd in Focus Automation, dat hierdoor volledig geautomatiseerde CMM-inspectiestations mogelijk maakt. De Focus Scan Offline-module laat bovendien toe om deelprogramma‘s te maken en te bewerken met gebruik van Cad-modellen in plaats van de CMM-hardware.