Metris koopt meetspecialist in röntgen en computertomografie

René Raaijmakers
14 februari 2008

Metris neemt X-Tek uit het Britse Herts over. Dit bedrijf produceert röntgeninspectiesystemen voor printplaten en CT-systemen om voorwerpen driedimensionaal in kaart te brengen. De Leuvens aanbieder van 3D-meetsystemen betaalt 10 miljoen Britse pond in cash, ongeveer 13,4 miljoen euro. Daar kan nog een vergoeding bijkomen van 2 miljoen Britse pond, afhankelijk van toekomstige resultaten. Over de twaalf maanden, eindigend op juni 2007, realiseerde X-Tek een omzet van 7 miljoen Britse pond. X-Tek telt 75 medewerkers en heeft een installed base van meer dan 1300 systemen in een brede waaier van industriesectoren als elektronica, auto, lucht- en ruimtevaart.

‘Na het bereiken van onze doelstellingen omtrent metrologietoepassingen voor middelgrote tot grote volumes is het nu het geschikte moment ons toe te spitsen op een nieuw subsegment van de micrometrologiemarkt, namelijk het meten van kleine objecten’, licht Metris-directeur Bart Van Coppenolle toe. ‘We verwerven met de industriële CT-scanning een uiterst strategische technologie, naast de mechanische oplossingen die we sinds de overnames van LK en Coord3 in portfolio hebben.’

X-Tek groeide in ruim twintig jaar uit tot een leidende producent van realtime röntgeninspectiesystemen met hoge resolutie voor kwaliteitscontrole, foutenanalyse, productontwikkeling en onderzoek. De voorsprong van X-Tek op gebied van technologie, producten en intellectuele eigendom is essentieel in de ontwikkeling van systemen die variëren van een compact systeem voor inspectie van kleine elektronische componenten tot volledige meetkamers.

De röntgensystemen van X-Tek leveren hogekwaliteitsbeelden met een vergrotingsfactor van meer dan 6000 voor printplaatinspectie. Industriële tomografiesystemen worden gebruikt om via 3D-beelden de complexe interne structuren van voorwerpen op een niet-destructieve manier te inspecteren. X-Tek heeft verkoopskantoren in Groot-Brittannië, VS, China en Maleisië.