Metris gaat dieper in structuren kijken met hoogvoltage CT-scanner

René Raaijmakers
Leestijd: 2 minuten

Metris brengt de komende maanden een nieuwe hoogvermogen CT-scanner op de markt. De driedimensionale-inspectiemachine kan dankzij een nieuwe röntgenbron met een hogere spanning dieper in materialen en structuren kijken. Tot nu toe gebruiken de met de overname van het Britse X-Tek verkregen tomografen bronnen tot 300 kV, de nieuwe bron zit op 450 kV.

Industriële tomografiesystemen worden gebruikt om via 3D-beelden de complexe interne structuren van voorwerpen te inspecteren op een niet-destructieve manier. Een CT-scan kan bijvoorbeeld een fotocamera, horloge of boormachine met groot detail in beeld brengen. Dat kan bovendien realtime. Zo spoorde een fabrikant van horloges met de CT-scanners van Metris een foutje op in zijn nieuwe uurwerk. Het horloge had de onhebbelijke eigenschap na drie uur te stoppen. Door de bewegingen van de mechanica via de CT-scanner realtime te volgen, was het bedrijf in staat om het probleem op te sporen.

Met de hogere voltages is het mogelijk om dieper in materialen te kijken. ’Hiermee kunnen we bijvoorbeeld grote turbineschoepen meten. Kleine passen op dit moment niet in onze CT-meetmachines‘, zei marketingdirecteur Jos Jans afgelopen dinsdag op een open klantendag van het Leuvense bedrijf. De spotgrootte van de röntgenbron is volgens Jans slechts een paar micrometer, wat zeer scherpe beelden mogelijke maakt.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.