Metaalprintmarkt herstelt, groei naar 18 miljard in 2032

Alexander Pil
23 maart 2022

De Covid-pandemie heeft weliswaar aanzienlijke impact gehad op een van de belangrijke doelmarkt voor metaalprinters, de luchtvaart, maar de sector herstelt zich snel. Onderzoeksbureau Idtechex heeft het in zijn recente rapport ‘Metal additive manufacturing 2022-2032: technology and market outlook’ over kortetermijnverliezen. Met een jaarlijkse gemiddelde groei van 18,8 procent tot een grootte van 18,5 miljard dollar in 2032 kun je spreken van een dynamische en bloeiende markt.

Bron: Idtechex

De uitgebreide mogelijkheden – van het verminderen van de voorraad reserveonderdelen tot het maken van complexe productieonderdelen – maken een bredere acceptatie van metaal AM in veel belangrijke industrieën mogelijk. Binnen dit landschap heeft Idtechex verschillende trends geïdentificeerd die van invloed zijn op de metaal-AM-markt.

Goedkopere printers

Printers voor gevestigde technologieën zoals laserpoederbedfusie of smelten met elektronenstralen kosten al snel 300 tot 500 duizend dollar, met veel systemen die zelfs meer dan 1 miljoen dollar moeten kosten. Die hoge investering maakt de drempel voor mkb’ers hoog. Verschillende bedrijven zoals Xact Metal en One Click Metal richten zich op het betaalbaarder maken van printers met prijskaartjes van minder dan 100 duizend dollar.

Meer materialen

Een factor die de groei van metaal-AM remt, is de beperkte keuze in beschikbare metalen voor AM. Niet alleen zijn er relatief weinig hoogwaardige metalen beschikbaar voor veeleisende toepassingen, maar de kosten van metaalpoeders zijn hoog, honderden dollar per kilo. Om dit aan te pakken, onderzoeken materiaalstartups hoogwaardige metalen zoals aluminium en alternatieve grondstofvormen zoals pellets en slurries.

Nieuwkomers in binder jetting

Twee grote spelers, Exone en Voxeljet, hebben sinds de commercialisering de markt voor binder jetting gedomineerd. De belofte die metal binder jetting biedt voor de productie van grote hoeveelheden metalen onderdelen, leidt er echter toe dat meer bedrijven hun eigen binder jetting-printers lanceren. Dit omvat met name gevestigde bedrijven zoals GE, HP en Desktop Metal. Idtechex verwacht dat het landschap van binder jetting op middellange termijn concurrerender zal worden.

Toeleverketens en lokale productie

Torenhoge verzendkosten en personeelstekorten hebben bijgedragen aan verstoringen in de wereldwijde toeleverketens. Dit heeft geleid tot een hernieuwde belangstelling voor lokale productie om de risico’s op tekorten te beperken. Metaal AM kan hier een faciliterende rol spelen.

Voortdurende innovatie in printprocessen

Gevestigde printtechnologieën zoals DED of EBM hebben bekende beperkingen, zoals lage bouwsnelheden of slechte resolutie, die hun acceptatie in bepaalde toepassingen beperken. Dat heeft startups geïnspireerd om hun eigen variaties op die technologieën te creëren of om alternatieve technologieën te commercialiseren.

Groter aanbod contractfabrikanten

Het klassieke bedrijfsmodel voor 3D-printbedrijven was het produceren en verkopen van printers aan klanten. Verschillende bedrijven kiezen er nu voor om hun eigen printtechnologie exclusief te gebruiken voor de interne productie van onderdelen. Deze contractfabrikanten kunnen nieuwe eindgebruikers naar metaal-AM trekken door het wegnemen van normale belemmeringen, zoals hoge investeringen en de behoefte aan geschoolde arbeidskrachten.